Teamleaderek kutyaszorítóban

Teamleaderek kutyaszorítóban

május 21, 2019 Blog 0

Teamleaderek kutyaszorítóban

#hatekonycsapatok, #motivaltemberek, #csucsteljesitmeny, #egyuttmukodes

Sok tűz között, célratartva

Nagyon fontos szerepet játszanak a közép- és alsóvezetők a cégek életében. Legyenek teamleaderek, műszakvezetők, suprvizorok, csoportvezetők,projekmanagerek a stratégiák sikeres megvalósítása valójában az ő kezükben van. Ők tartják a kapcsolatot a beosztotakkal, összeköttetést jelentenek a legtöbb szervezetben a felsővezetés és a munkavállalók között. Ők azok, akik mindennap keményen dolgoznak a célok megvalósításáért, szembesülnek a gyakorlatban megjelenő kihívásokkal, elhárítják a mindennapi akadályokat, odafigyelnek a munkavállalók aktuális teljesítményére, igényeire, helyzetére.

Miközben sokminden rajtuk és a csapatukon múlik:

  • Termelési mutatók, minőségi mutatók elérése
  • Vásárlói elégedettség, reklamációkezelés hatékonysága
  • Hatékony készletgazdálkodás,gördülékeny logisztika
  • Stabil jogi és pénzügyi háttér, megfelelő minőségű adminisztráció
  • A tervek célok megvalósulásítása, elérése
  • Pici környezet változása, vevői igények, visszejelzések figyelése
  • Új emberek integrálása, fejlesztése
  • Kolléák motiválása,hatékony munkaszervezés
  • szervezeti kultúra gondozása, munkahelyi légkör megteremtése, pozitív hangulat és befogadó közeg megteremtése
  • együttműködés és hatékonyság a saját csapatán belül, de a szervezet más csapataival együtt is

Egyik oldalról meg kell felelniük a vezetői elvárásoknak, másik oldalról jó viszonyt kell ápolniuk a munkavállalókkal, hatékonyan kell őket motiválniuk, hogy a csapat az elvárt teljesítményt tudja nyújtani. Mindezt úgy, hogy közben a munkaerőpiaci helyzet nem éppen fényes, a költségek kontrollálása és optimalizálása folyamatos, a piaci igények gyorsan változnak és a technikai tudásunk rövidebb idő alatt avul el, minthogy mélységeiben kezdjük el megérteni, alkalmazni egy-egy technológiát…..ez a kutyaszorító helyzet rengeteg energiát emészt fel.

Nagy felelősség, kevés támogatás

A legtöbb cégnél minimális támogatást biztosítanak a teamleaderek szintén (tréningek, mentorálás, coaching). A legtöbb alsóvezető, de néha még a középvezetők is a korábbi jó teljesítményüknek köszönhetően lettek kiemelve,így szakmai tudásuk sokszor megvan, a vezetői képességeik azonban nem lettek fejlesztve. Sokszor a motivációjuk is más jellegű, és a szervezet fejlődésével párhuzamosan kerülnek új pozíciókba, vezetői szerepbe.Így ösztönösen próbálják a saját eszközeikkel megoldani a problémákat, kezelni a mindennapi kihívásokat, úgy hogy közben jó példával járjanak elöl.

Sajnos sokszor tapasztaljuk, hogy egy-egy cég a felső vezetők szintjén nyújt vezetői fejlesztői programot, van coaching esetleg mentoring, de ez már nem jut el a középvezetők és alsóvezetők szintjére. Nem is csoda, ha a teamleaderek gyakran elfáradnak, kiégnek, demotiváltakká válnak vagy elmennek a munkahelyükről. A fáradt, enervált, magára hagyott teamleaderek pedig hogyan lennének képesek a maximmot kihozni az amúgy is fluktuációval, demotiváltsággal küzdő, feszültségekkel terhelt fáradt csapatból?

Megtérülő és elengedhetetlen befektetés

Nem is érdemes feltenni azt a kérdést érdemes e fejlesztésre költeni a középvezetők szintjen, mert a sikres működéshez ez elengedhetetlen! Inkább az a kérdés milyen típusú tréning, coaching, eszköz nyújt nekik a legnagyobb segítséget.

A Motivációs Tréning és Coaching elképesztő hatékonysággal emeli meg a vezetők energiaszintjét, fejleszti tudatosságukat és énképüket, így támogatva őket abban, hogy legyen energiájuk a célba jutattni a csapatukat. A csapatok számára kidolgozott Effecteam Motivációs Tréningünk pedig remek eszköz a teamleader kezében, mely megmutatja számára melyik kollégát mivel lehet motiválni, hogyan símithatja el a csapaton belüli konfliktusokat, melyik kollégák vannak most mélyponton, nehéz helyzetben,akikre külön érdemes odafigyelni, kik azok akikre számíthat a “húzós időszakokban”, és hogyan tarthatja egyben a csapattagokat, hogy egy hajóban evezve érjék el a kitűzött célokat, vigyék sikerre a csapatukat.

A különböző hátérrel, eltérő kulturális közegből érkező kollégák összekovácsolásanem kis feladat. Az egymás közötti hatékony kommunikáció a különbségek és hasonlóságok megértésével, egymás elfogadásával kezdődik. Az Effecteam Sokszínűség és Együttműködés tréning nagy segítség a teamleadereknek és projektmenedzsereknek, hogy ne akadályként hanem erőforrásként tekintsenek sokszínű csapukra, észrevegyék a lehetőségeket, gördülékenyebbé tegyék a kommunikációt, minimálisra csökkentsék a félreértéseket és a surlódásokat.

Szeretne megtudni többet az ön csapatnak legmegfelelőbb trénngekről, workshopokról? Töltse ki felmérésünket, ami megmtatja, mely területeken érdemes fejlesztésben gondolkodni. Vagy vegye fel velünk a kapcsolatot az info@effecteam.eu emailcimen.

*Tréningjeink akreditált trénerekkel és coachokkal zajlanak, elismert és akreditált módszerekkel dolgozunk a hatékonyság érdekében. A workshopok kiegészülnek az aktion learning, gamifikáció,a digitaldetox és neuroleadership módszer elemeivel. Számunkra ügyfeleink elégedettsége a legfontosabb, ezért kiváló minőségre törekszünk, hatékony és személyre/csapatra szabott tréningeket ajánlunk.