Társadalmi felelősségvállalás

Társadalmi felelősségvállalás

Ahogy egyre jobban előtérbe kerül az egyén, a teljesítmény, a motiváció, úgy a vállalatok életében a profit, és a gazdasági helyzetük növelésén túl egyre szélesebb körben vált szükségessé a környezet felé is nyitnia. A társadalmi felelősségvállalás, mely számunkra is kiemelt fontosságú, olyan programokon keresztül nyilvánul meg, mellyel úgy tud segíteni egy cég másoknak, hogy abból nem feltétlen haszna fog származni, vagy az nem kézzelfogható, anyagi haszna lesz számára.

A társadalmi felelősségvállalás CSR (angolul Corporate Social Responsibility), különböző módokon nyilvánulhat meg:

  • Önkéntesség: A cég által szervezett, külső helyszínen történő segítségnyújtás. Ez lehet akár egyszeri, egy ebédosztásban való segítség, de akár hosszabb távú, folyamatos is.
  • Adomány: Pénz,- élelmiszer, vagy eszközbeli juttatás, amelyet a vállalat által kiválasztott szervezet/egyesület/rászoruló kap meg.
  • Hátrányos helyzetű ÉS/VAGY megváltozott munkaképességű ember alkalmazása: Teljes értékű pozíció, amellyel win-win helyzet alakul ki: mind a vállalat „nyer” egy jó munkaerőt, a másik fél pedig egy lehetőséget kap egy olyan pozíció betöltésére, amelyre nehezebben jutna be élethelyzete, vagy egészségi állapota miatt.
  • Tudás megosztása: Ez egyúttal lehet akár az önkéntesség egy formája is. Jótékonysági, ingyenes képzések szervezése, a vállalat témájának megfelelően. Ez által a motivációról, pénzügyekről is tanulhatnak a résztvevők, illetve akár betekintést nyerhetnek egy cég működésébe is.
  • Gyakornok: Egy, vagy akár több fő alkalmazása, akiknek tanulmányai relevánsak a vállalat számára, felelősséget vállal a diák, és a vezetőség is, ugyanakkor szintén fontos a jövő generációjának megfelelő oktatása, és akár egy későbbi munkatárs képzése is.
  • Fenntarthatóság: Az ENSZ általi megfogalmazásban ez az a fejlődés, amely „anélkül elégíti ki a jelen szükségleteit, hogy veszélyeztetné a jövő generációk lehetőségét saját igényeik kielégítésére”. Ezt mind belső képzéseken, programokon belül, mind pedig külsőn keresztül tudja képviselni. (ide linket tennék a fenntarthatóságról)

Az Effecteam a társadalmi felelősségvállalás tréningje során olyan lehetőségekre mutat rá, amely által ember, szervezet, és környezet egyaránt figyelmet kap.

 

Vélemény, hozzászólás?