Motiváció és vásárlói élmény – kéz a kézben jár

Motiváció és vásárlói élmény – kéz a kézben jár

április 1, 2019 Blog 0

Hogyan kapcsolódik a vásárlói élmény és a motiváció?

Íme egy példa amit a napokban tapasztaltam.

Minap Sopronba mentem autóval egyébként egy szuper készház technológiát megnézni, de erről késöbb….

Megálltunk egy benzinkúton, hogy a töltő állomás szolgáltatásait igénybe vegyük. Sajnálatos, de a mosdó minősíthetetlen állapotban volt. Gondoltan nem is hagyom szó nélkül, szólok a pultban, hogy azért elvár az ember egy kicsivel magasabb minőséget (Customer Xperience), mosdó használat terén is, főleg ha külön fizetek ezért a szolgáltatásért. A vevői visszajelzésemre a válasz nem is késett: ” a mosdó nem hozzánk tartozik”. Lehet, hogy talán morcosabban néztem fel a kelleténél, a Kolléga Úr azért jelezte, hogy ő ezzel nem tud foglalkozni, de a szomszédos étteremben reklamálhatok ha akarok. Vagyis én fáradjak át a szomszédba és ott keressek valakit….

A vevő kihez tartozik, ki tud nekem segíteni?

Ez egy olyan töltőállomás az autópályán, ahol az épületben a shop mellett egy étterem is található. Lehet nyilvánvaló, hogy egy épületben lévő, egymást erősítő márkák nem tartoznak felelősséggel egymás iránt, de az a vásárló, aki bemegy egy ajtón, balra eszik, iszik, mosdót használ, jobbra tankolást fizet, shoppingol, nem biztos, hogy szétválasztható számára ez a “nyilvánvaló” szétosztottság. Itt jön a vásárlói élmény, ha mindenhol megkapja az a fura vevő amit elvár, akkor jobb helyre pozícionálja az adott benzinkutat a versenytársakkal szemben, legközelebb is visszajön és mindenhol jobb szívvel, nagyobb eséllyel költ pár forintocskával többet. Ha ezzek nyilvánvaló vállalati értékek és a vezetők tudják és hangoztatják, akkor miért ilyenek a kollégák? Nincs ami motiválja őket a vállalati értékek betartására, azokkal történő azonosulásra?

Az biztos, amit már oly sokszor láttunk az Effecteam Motivációs Tréningein , és amit a #motivationamaps térképünk megállapított, hogy ha alacsony a motivációs szint, alacsony a teljesítmény. És ez akár mérhető is a a kieső bevételekkel, a márkaértékkel vagy a vásárlói visszajelzésekben.

A történet úgy ér lassan véget, hogy motivált vásárlóként átballagtam az állítólagos felelősökhöz, akikhez valójában tartozik a mosdó állapota. Ők aranyosan falatoztak, gondolom a jól megérdemelt estebédjüket költötték. Jeleztem, hogy a mosdó állapota nem felel meg a várakozásoknak. A hölgy felnézett táljából és valamit biccentett, de kollégája már jobban reagált, annyit mondott, hogy azonnal szól a takarítóknak és megnézik a dolgot. Hja és elnézést kért.

Hogyan kapcsolódik a vásárlói élményhez a motiváció?

Számomra a kereskedelemben töltött szakmai évek alatt mindíg a vásárlói igények kiszolgálása volt TOP prioritás. A vásárlói élmény alapvetően befolyásolja a márka megítélését, az újravásárlás esélyét, illetve a termék/szolgáltatás pozícionálását! A kollégáknak nem került volna több energiájába, idejébe, szaktudásába, ha nyugodtan végighallgatnak, nyugtázzák a vevő reklamációját egy “köszönöm, hogy jelezte” félmondattal. Természetesen ez nem emeli meg a kolléga bónuszát, vagy von maga után dícséretet a főnökségtől…..vagy mégis? Vajon hogyan lehet a vásárlóinkkal közvetlen kapcsolatba lévő kollégáinkat mosolygóssá, vevőközpontúvá, motiválttá varázsolni?

Motiváció és teljesítmény?

Hogyan lehet a kollégákat motiválni, ha a fizetésüket nem tudjuk emelni? Mit tehetek vezetőként, ha nem én beszélek a vásárlókkal? Honnan tudhatom melyik kolléga motivált és ki az nem fog jól teljesíteni? Honnan kaphatok támpontokat a csapatom motiváltságáról és várható teljesítményéről? Gyakori kérdések a teamleaderek és vezetők oldaláról!

Az Effecteam Motivációs Tréningréjel és a motivácoós térképezéssel feltérképezzük a kollégát és a csapatát azért, hogy a vezető megtudja hol folyik el az emócionális energia, mivel lehet motiválni a munkatársait, hogyan segít ez a teljesítményükben és hogyan növeli ez a bevételeinket. A motivációs tréning nemcsak a vezetőknek, de a munkavállalóknak is sokat segít, amikor megértik önmaguk motivációit, képesek lelkesebben és energikusabban dolgozni, és sokkal több elismerést begyűjteni az elért eredményekért.

Ha érdeklődik a csapata motiváltsága iránt, vagy szeretné hatékonyabbá tenni a munkájukat, írjon nekünk at info@effecteam.eu címre, vagy vegye fel velünk telefonon a kapcsolatot.

#motivationalmaps #customer #customerexperince, #motiváció, #legyenfontos, #hatekonycsapatok #motivaltemberek