Motiválóak a céljaid?

Motiválóak a céljaid?

április 23, 2019 Blog 0

Motiválóak a céljaid?

A személyes motiváció és céljaink kapcsolata.

#motivaciosterkep, #motivaltemberek, #celok, #motivationalmaps

„Egy cél, amelyet szem előtt tartasz, összegyűjti az erődet, világosságot és új, célratörő akaratot ad neked.” Anselm Grün

Amikor a motivációról beszélünk általában úgy határozzuk meg azt, mint egyfajta emócionális üzemanyag, mely a céljaid felé hajt. De hogyan határozzuk meg a céljainkat? Hogyan alkotjuk meg saját jövőképünket? Hogyan befolyásolja a jelenlegi motivációnk azt, ahogyan 2-3 vagy 5 év múlva látni szeretnénk magunkat?

 

Célkitűzés: logikus vagy érzelmes?

Mikor kitűzzük a céljainkat – ha kitűzzük egyáltalán- egyfajta víziót, képet képzelünk el. Ebben vannak racionális elemek, érzelmek és gyakran intuíciók is. A céljaink kialakítása során nemcsak saját vágyainkat, de környezetünket, illetve a mások által támasztott elvárásokat is figyelembe vesszük. Mindennek az elegye az a kusza érzelmi- és gondolatvilág, melyből szép lassan kiemelkedik a cél, amiért hajlandóak vagyunk tenni, küzdeni esetleg áldozatot hozni.

Hagyományosan SMART célokat (konkrét, mérhető, elérhető, releváns és időben behatárolt) tűzünk ki a munkánk során. Néhányan talán használják a PRISM-cél modellt, amely személyes, reális, érdekes, konkrét és mérhető célok kitűzését javasolja. Ez a modell már a kognitív (hard) elemeken kívül figyelembe vesz néhány személyes, érzelmi alapon nyugvó elemet is.

Merész célok, határ a csillagos ég!

John Blakey és Ian Day szerint azonban ezek a módszerek túlságosan a bal agyféltekére hagyatkoznak és nem ösztönöznek valódi fejlődésre. A merész célok kitűzése (courageous goals) bekapcsolja a jobb agyféltekét. Tovább lépve: bekapcsolja az érzelmeket és feléleszti az álmodozást és az intuíciót, ez pedig az a terület, ahol képbe kerül a motivációnk is.

Motiváló célok: elérhető és egyéni

A motivációs coaching során rendszeresen tapasztaljuk, hogy módosítunk, finomítunk a célokon. Néha “csak színezzük a képet” és részletesen elképzeljük a megvalósulást, máskor rádöbbenünk, hogy valójában a személyes céljaink és motivációink teljesen mások,mint korábban gondoltuk. Néha egészen nagyratörő célokat találunk, miután a lelkünk mélyére ásunk, máskor pedig sokkal egyszerűbb, hétköznapi mozzanatok megvalósulása hozná meg az áhított egyensúlyt és boldogságot. Persze a jövő szebb, mint a jelen, és ez így van rendjén…néha egy-egy fontos eleme sokkal, de sokkal jobb, néha minden területe egy kicsit pozitívabb a mostnai életünknél.

Amikor pontosítjuk ezeket a célokat és összehangoljuk azokkal az érzelmi mozgatórugókkal, melyek eljuttatnak majd a célunk felé, akkor kialakítjuk a motivációs jövőképet. Azt, amelynek eléréséhez már a járművünk (képességeink) és az üzemanyagunk (motivációnk) is rendelkezésre áll.

Motiváló jövőkép

Melyek lehetnek a motivációs jövőképünk központi, vágyott elemei? Ez a motivációs térképből pontosan kideríthető! Sokszor tanulságos,meglepő vagy újszerű a cél, ami a térképünkből kiderül.

motivational maps klaszter

  • Van, aki a következő években a tudását, ismereit szeretné mélyíteni és szakmai fejlődésre vágyik leginkább.
  • Másoknak az emberi kapcsolatok, a család, a barátok, vagy akár egy jó munkahelyi közösség kialakítása lesz a legfontosab és ezért akár áldozatokra is hajlandó.
  • Sokan vannak, akiknek bizonyos életszakaszokban a stabilitás, tervezhetőség megvalósítása a legfontosabb, míg mások épp ellenkezőleg, függetlenségre, szabadságra áhítoznak.
  • Vannak, akiknek a karrierjük, azon belül is egy megbecsült pozíció elérése a cél, vagy esetleg vezető beosztásra törekszenek, ahol döntéseket hozhatnak, nagyobb felelősséget vállalhatnak.
  • Sokaknak fontos az anyagi gyarapodás, a stabil egzisztencia megteremtése, egy jobb életszínvonal elérése.
  • Fontos lehet az önmegvalósításon belül a kreativitás, valami új, maradandó, fontos alkotása.
  • A magasztos célok között pedig gyakran szerepel valamilyen társadalmilag kiemelt, magasabb rendű célhoz való aktív hozzájárulás, valamilyen küldetés beteljesítése, másokra való pozitív hatás, mások támogatása, segítése.

Elégedettség, út és cél

Ezekkel a pontos, letisztult, érzelmekkel átitatott célokkal tudunk aztán dolgozni a motivációs coaching folyamatban. Ennek során minden “hajtóművet” aktivizálunk, pozitív energiával töltjük fel magunkat, hogy minden nap legyen erőnk a céljainkért dolgozni. Már maga a motivációs coaching is sok örömet okoz, pozitív érzésekkel tölt és mobilizálja az energiáinkat, az áhított célok elérése pedig megkoronázza a folyamatot. Ebben a folyamatban az út legalább olyan fontos, mint a cél.

Kérd egyéni motivációstérképedet és 3 alkalmas motivációs coachingunkat az info@effecteam.eu címen!