Kreativitás és Innováció

innovation and creativityKépesség a megújulásra, innovatív gondolkodás, inspiráló környezet, nyitottság a változásra, ezek a képességek kritikusan a jövő vezetői és vállalatai számára. Az új ötletek elengedhetetlenek ahhoz, hogy lépést tartsunk a folyton változó gazdasági környezettel. Az igazi innovációhoz nem elég valamit javítgatni, fejlesztgetni ami korábban vagy tavaly jól működött; ahhoz teljesen más hozzáállás szükséges.

Mi kell ahhoz, hogy egy ötlet, csapat, projekt, vállalat innovatív legyen? Várnunk kell az ihletre, vagy generálhatunk is innovatív ötleteket? Teremthetünk olyan légkört, ahol a legjobb ötletek nem elvésznek, hanem felszínre kerülnek? Van inspiráló munkahely, közeg? Vállalaton belül, vagy külsős helyszínen tudjuk megteremteni az innovációhoz szükséges feltételeket?

A design-thinking egy speciális gondolkodási metódus, mely során – sokféle eszközt használva – szabadítjuk fel a kreatív energiákat, távolítjuk el az akadályokat az innovatív ötletek útjából, ösztökéljük agyunkat a különleges, egyedülálló megoldások megtalálására. A feladattól, problémától kiindulva, kesze-kusza utakon járva alkotunk számtalan új ötletet, találunk rá közösen gondolatokra, bogozunk ki problémagubancokat, majd mindezt a megfelelő facilitálással csatornázzuk, hogy a végén használható ötletek, új projektek, innovatív megoldások alakuljanak ki.

A munka során a Lego Serious Play ® módszert használjuk, mely egy játékos keretek közt zajló, facilitált workshop keretében segít a 3D modellekkel feltárni és megoldani a problémákat, új szemszögből vizsgálni a dolgokat, és innovatív megoldásokat generálni. Kiválóan alkalmas inspirálódásra, tudásmegosztásra, döntéshozatal elősegítésére, ötletek validálására, csapatok kommunikációs készségeinek javítására. A modell alapot kínál egyéni beszélgetésekre, vagy csoportos kommunikációra, melyhez akár az action-learning módszere is csatolható, illetve story-tellinggel is kombinálható.

Vélemény, hozzászólás?