Apa, mi az a motiváció?

Apa, mi az a motiváció?

január 29, 2019 Blog 0

Azt gondolnánk, hogy amikor megkérdezik, mivel foglalkozol, mi az a Motiváció, a legnehezebb az ügyfelek meggyőzése. Pedig az semmi, viszont a saját gyerekednek elmagyarázni mi az a motiváció, pokoli nehéz.

 

Minden nap tanítunk valamit a saját csemetéinknek. Tanítjuk őket a felkeléstől a lefekvésig, szívják magukba az információkat itthon és az óvodában, útközben és a külön edzésre menet. Tanítjuk, hogy fel kell öltözni, fogat kell mosni. Tanítjuk az óvodába menet, mindenre amit lát, kíváncsi és megkérdezi. Miért van ott az úton az ami ott van, mikor érünk már oda. Hogyan kell szánkozni, kompromisszumot kötni (ez sokszor nekünk felnőtteknek is nehéz), hogyan kell boldognak lenni, vagy a szomorúságot átvészelni.

Van néhány dolog, amit az 5 – 7 évesek megkérdeznek és általában jó eséllyel tudok is automatuikusan válaszolni gyerek szemmel. Történt néhány napja itthon a vacsoránál, hogy Mira lányom egyszer csak felnéz a tányérjából és megkérdezi,

APA, MI AZ A MOTIVÁCIÓ?

Húúú, ajjjaj, nooooos, hasonló szakmai magyarázatok jutottak eszembe, próbáltam levegőhöz és ezáltal időhöz jutni. Tudtam, hogy meg kell válaszolnom a kérdést. Átfutott minden olyan magyarázat a fejemben, amiket a tréningeket vagy személyes találkozón el szoktam mondani, de nyílván valahogyan gyerek köntösbe kell öltöztessem a  magyarázatot. Egyszer egy Greenpeace előadáson egy iskolai napon egész sikeresen vettem egy környezetvédelmi oktatói napot, hiszen egy napon belül meséltem 16 éveseknek és 3 éveseknek is. Jól ment, úgy éreztem sikerült átadni azt amit szerettem volna. Erre a saját lányom kéri magyarázzam el azt, amivel jelenleg foglalkozom. Őszintén szólva megizzadtam, próbáltam jó apaként a mindennapjainkból meríteni. Már már úgy látszott, sikerrel járok és meg tudtam magyarázni legalább, hogy mi a motiváció. Minket embereket mi az ami hajt előre, hogy mitől érezzük jól magunkat akkor amikor elmegyünk a dolgunkra reggel. Mira lányom úgy láttam megvilágosodott, rém egyszerűen azt mondtam neki, hogy a belső öröm miatt rajzol és épít gyurma alkotásokat, nem azért mert másnap fizetek érte. Lényegében túl voltunk a kérdés megválaszolásán, amikor már azt hittem vége a vacsorának, mehetünk fürdeni és lefeküdni, ekkor jött a mindent elsöprő kérdés, hiszen sok szakmai dolgot hall tőlünk itthon, nem is tudom miért csodálkozom, hogy ez felmerült. A kérdés tehát így szólt, jó-jó apa, de

MI AZ A MOTIVÁCIÓS TÉRKÉPEZÉS?

Teljes fáradtságomban immár csak annyit tudtam kérni tőle, hogy erre térjünk vissza holnap.

A felnőtteknek és szakembereknek szóló válaszok ennél persze sokkal szofisztikáltabbak. Ha többet szeretne megtudni az Effecteam Motivációs Tréningeről és motivációs coachingról, akkor lépjen velünk kapcsolatba az info@effecteam.eu címen.